Feiten of voelen?

20170427_151836De discussie tussen mensen die zorgen hebben over de klimaatverandering en de sceptici die de invloed van de mens daarin ontkennen neemt soms groteske vorm aan. Het lijken wel religies en het gaat ook nog eens langs de links-rechts scheidslijnen. Gerrit Hiemsta, onze weerman, wordt geregelde aangevallen op zijn mening die hij baseert op basis van de rapporten van het IPCC en zijn eigen kennis. Hij is dus doel voor de pijlen van de sceptici.
Een terugkerend item is de temperatuur van de dag. Is het te heet dan roeren de bezorgden zich en is het te koud dan hoor je de sceptici. Zelfs Syp Winia van het rechtse krantje Elsevier trapt daar geregeld in om het allemaal lekker negatief te framen. Maar Gerrit houdt zich bij de feiten. Op twitter zag ik deze tweet wisseling van grote schoonheid.

@MarsKraaij volgens bio FvD fan
Koud hé, wat is het koud hé
@GerritHiemstra
Hoort Augustus 2019 al bij de recordkoudste Augustus- maanden deze eeuw?

@Gerrit Hiemstra
Koudste augustusmaand deze eeuw (sinds 2000) is die van 2014 met een gemiddelde temperatuur van 16,1°C. Het langjarig gemiddelde is 17,5°C. We zitten op dit moment op 18,1°C, dus het is nog altijd een ‘warme’ maand.

@MarsKraaij
Zo voelt het in elk geval niet. Wat zorgt er voor dat het gemiddeld dan ook deze Augustus bovengemiddeld warm is? In elk geval niet de temperaturen overdag want een lekkere zomerse 25 graden halen we niet of nauwelijks in augustus 2019.

@GerritHiemstra
Uw ‘gevoel’ is subjectief. Daarom hebben we ook objectieve meetinstrumenten. De gemiddelde maximumtemperatuur in augustus is ca. 22°C, minimum ca. 12°C. Eerste 10 dagen van de maand zaten we daar ruim boven. U denkt dat augustus warmer zou moeten zijn dan het in werkelijkheid is.

@MattHouben
We zijn waarschijnlijk te veel verwend de laatste jaren mbt zonnige zomerdagen.

@GerritHiemstra
Dat denk ik ook. Vorig jaar was de warmste zomer in ruim 300 jaar. Afgelopen juni was de warmste van de afgelopen 100 jaar. Inmiddels nemen heel veel mensen dat gevoelsmatig al als uitgangspunt. Ze hebben de klimaatverandering mentaal al geaccepteerd.

@MarsKraaij
Ik kan mij uit mijn jeugd toch echt vele augustus-maanden herinneren waarbij we praktisch elke dag naar het zwembad of het strand gingen en het heerlijk weer was. Dat mis ik toch echt deze augustus.

Vol houden Gerrit.

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s