De natuur van Groen Links

Voor de verbouwing van de AIVD in Zoetermeer richtte het RVB een “natuurlijke” chaos aan rond het gebouw. Na maanden Twitter discussie kreeg ik vandaag antwoord. Dat wil ik jullie niet onthouden.IMG-20190523-WA0001
Het antwoord

Beste Gerard Hoogers,

Hierbij een aantal antwoorden op vragen die u me via Twitter hebt gesteld.

De bomen staan op het terrein van de AIVD. Dat betekent dat wij daar als gemeente niets over te zeggen hebben. Men hoeft zelfs geen vergunning aan te vragen. Er is wel contact geweest met de gemeente, maar dat was meer vanuit een mededeling-sfeer. Het grasveld wordt nu gebruikt als tijdelijke bouwlocatie en zal na de verbouwing weer hersteld worden. Er komen geen nieuwe bomen, maar wel lage groenvoorziening, zoals struiken. Als gemeente hebben wij hier geen bevoegdheid, de AIVD staat het vrij om zelf te beslissen.

Als u nog aanvullende vragen hebt, hoor ik die graag.

Met hartelijke groet,

Drs. J.W. (Jakobien) Groeneveld
Wethouder gemeente Zoetermeer

Mijn antwoord

Beste Jakobien,
Eindelijk ontvang ik na maanden een zeer summier, onvolledig, antwoord op enkele vragen op Twitter rond de verbouwing van de AIVD nadat ik zowel door de gemeente, jouw persoon en Rijksvastgoedbedrijf (RVB) keurig het bos in ben gestuurd. Ik antwoord nog één keer. Mogelijk dat je leert van zoveel bestuurlijke laksheid en arrogantie naar de burger.
Ik ga er van uit dat je antwoord klopt en het RVB niet vergunningsplichtig is. Raar, want een burger is dat wel en een groot grondbezitter in de gemeente blijkbaar niet. Duidelijk is dat in het verleden de gemeente bij de verkoop heeft zitten slapen. In de toekomst zou er beter beleid op kunnen worden gemaakt.
De kaalslag door het RVB is schokkend. De gemeente had hier het RVB op moeten aanspreken en eisen kunnen stellen. Het is mijn inschatting dat irt de verbouwing van de AIVD genoeg vergunningen zijn langsgekomen. Ook hier geldt dat een burger bij verbouwingen wel vergunningsplichtig is en een groot grondbezitter blijkbaar niet. Eisen/vragen stellen heb je nagelaten. Als GL wethouder vind ik dat vreemd. Kappen in broedseizoen had bijvoorbeeld op zijn minst verboden kunnen worden. Of geldt dat ook niet voor overheden?
Je spreekt niet over herplant. Het RVB gaf aan dat de gemeente verantwoordelijk is. Onzin natuurlijk. Maar de arrogantie van het RVB was al stuitend. Je hebt nagelaten het RVB hier op aan te spreken. Mijn suggestie om herplant te doen in het Bentwoud is af geserveerd door het RVB en gemeente. Ook onzin natuurlijk. De verbouwing kost vele miljoenen en een postje van een paar duizend euro is zo gemaakt. Ik heb zelf als ambtenaar samengewerkt met RVB dus weet hoe dat werkt.
Ik kies raadsleden en bestuurders om de belangen te behartigen. Een groen Zoetermeer is belangrijk voor onze toekomst in deze stad. De AIVD midden in het centrum is al een verkeerde keuze. Burgers kijken tegen een spuuglelijk kantoor aan waar de gordijnen altijd dicht zijn, welkom in Zoetermeer.
Mede als ex ambtenaar schaam ik me diep hoe een burger wordt gepiepeld. Dat dit gebeurd door een GroenLinks bestuurder is des te tragischer. Het beleid is helder als het om de vestiging van grote kantoren gaat. Dag vogels dag bomen.
Met vriendelijk groet
Gerard Hoogers
PS ik heb je antwoord op mijn blog  gezet. Reageren kan altijd.

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s