Het logistieke dwaalspoor

Ik heb het op school geleerd bij het vak operations research. Hoe lang mag een rij zijn of hoe moet je rijden om 12 steden zo optimaal mogelijk te bedienen. Ik ga er van uit dat als je kijkt naar die logistieke dozen die tegenwoordig in ons landschap worden neergekwakt, ook door het bedrijfsleven in dit geval UPS, er over is nagedacht. Tenminste? De case toch maar eens even.

Op boekwinkeltjes.nl koop ik een boek dat alleen nog maar te krijgen is bij antiquariaten. In dit geval kwam ik terecht in Kloosterburen, dat ligt 240 auto km van mijn huis. Nog altijd 2.26 uur rijden met de auto, 12.45 uur fietsen en 48 uur wandelen (enkele reis). Ik koos toch maar voor de UPS variant ad € 4,80 en mijn boek begon een wonderbaarlijke reis.
De boekhandel creëerde op dinsdag 28 mei een label om 14.03 uur. Slechts 00.53 minuten later ligt het in Heerenveen op de planken. Woensdag lag het daar rustig te liggen.
En ja woensdagnacht 01.57 uur ligt het ineens in Eindhoven op de plank. Mijn boek geniet maar kort van Hemelvaartdag. Laat op de dag verhuist het naar Utrecht en wordt daar om 04.36 uur ingescand en blijft het lekker liggen. De voorspelde afleverdatum, is maandag 3 juni. Toch gaat de bloem der logistieke natie aan het werk en komt het circus sneller in beweging. Ineens blijkt vrijdag om 13.41 uur een handtekening vergeven en mijn pakje te zijn beland in het afleverpunt in dit geval de Turkse supermarkt. De reis  (430 km) zit er op. Volgens maps kan dit in 4.47 uur UPS deed het globaal in 3 dagen.
Maar op zondag kreeg UPS er geen genoeg van. Vrolijk werd aangekondigd dat mijn pakje maandag zou arriveren. Als ik niet thuis ben kan ik het omleiden naar het acces punt. Ik wachtte toch maar even en maandag is er niemand langs geweest.

Het heeft in drie logistieke dozen gelegen en is 9 of 10 keer gescand. Zouden ze dat doen omdat het neerplempen van dozen pas dan echt zin heeft? Ik heb het boek inmiddels afgehaald op het access point. Alhoewel er dus ook ergens nog een virtueel pakje zweeft. Het is de lange reis waard. Het oorlogsdagboek van Hanny Michaelis (1925 bladzijden totaal) gaat me waarschijnlijk zo’n 4 á 5 maanden lezen kosten. Het was de lange reis wel waard. Maar efficiënt? Ik betwijfel het.

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s