De goede, traditionele, week

20190418_103601.jpg
Op de foto staat mijn broer met zijn palmpasenstok. Een grote want als je vader bakker is, is er aan broodhaantjes geen gebrek. Palmpasen optochten had je toen nog volop. Mooie tradities. Nederland worstelt met zijn tradities. Een belangrijke, de intocht van Sinterklaas, is verkwanseld door hysterische wit/zwart en links/rechts discussies. Bij de intocht staat de ME klaar en worden demonstranten in speciale vakken ondergebracht. Woedende betogers schreeuwen over de hoofden van niet begrijpende kinderen hun demagogische spreekkoren uit.
De katholieke kerk leverde veel tradities. Maar ja de kerk is weggevaagd in ons land. Ik vernam van een oud-collega dat de palmpasen optocht in zijn kerk 7 kinderen telde. Met stokken aanzienlijk kleiner dan die van mijn broer.
Hoe anders in Spanje. Met Palmpasen waren we in Salamanca en vielen midden in de processie. Het was een waar feest. Prachtige gewaden, muziekkorpsen en paso’s (grote beeldengroep door mensen gedragen). En duizenden toeschouwers. De stad liep over en bruiste van stemmige vrolijkheid en respect. Wij keken bij de start vanuit de kathedraal. De processie trok de hele stad door en later zagen we vanaf het terras op de Plaza Mayor de stoet weer langskomen. Jong en oud deden mee. Ouders droegen ook hun verklede baby’s mee.


En ja:
– Geen demonstratievakken.
– Nauwelijks dranghekken.
– Geen ME.
– Geen spandoeken en protest borden.
– Nauwelijks politie.
– Geen rotzooi op staat.
Tradities moet je eerbiedwaardig koesteren en herhalen. Het kan in Spanje waar in deze goede week veel processies worden gehouden. Gewoon omdat het moet.

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s