Het leuke meisje of de lieve hond?

google_self_driving_car1-e1330333995762
Om auto’s zelfsturend te maken (mijns inziens een zinloze en gevaarlijke technologie push) moet de computer worden gevuld met ‘morele algoritmes’. Algoritme is het buzz woord in de ICT wereld, blokchain heeft zijn langste tijd al weer gehad.
Die algoritmes moeten de morele afwegingen doorakkeren. Stel de auto moet een keuze maken uit een oudje doodrijden of een gezonde jonge knul. Of een klein meisje of een hond. De computer denkt alleen maar in zwart of wit. Hij kiest.
We geven de wereld hiermee een zwaar en machtig middel in de hand. Gevaarlijk omdat autofabrikanten per saldo onbetrouwbaar zijn. Dat heeft het dieselgate inmiddels bewezen.
Ik zie wat anders. De links of rechts gekozen dictator (“sterke” man beter bange man) zou zo maar een van de algoritmes willen wijzigen. Maken bijvoorbeeld de Marokkanen het te bont? Hoppa, een kleine verandering in de parameters van de elektrische zelfsturende auto en ze leggen het loodje in het verkeer. Niet met honderden tegelijk maar subtiel stuk voor stuk. Gekkigheid? Trump gaf in een spotje al te kennen dat de vluchtelingen in de colonne best neergescheten mogen worden. Erdogan en die baardmannen in Iran en Saoedi moorden nu nog zelf. Zo gek is het dus niet. Niets is onmogelijk in deze tijd. De dictators zijn volop onderweg.
Liever stoppen we al dat dure geld in zinvolle zaken waar de mensen echt iets aan hebben. Maar meestal draven techneuten door, dus let op uw zaak. Of overdrijf ik?

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

3 gedachten over “Het leuke meisje of de lieve hond?”

 1. Gerard, niet alle techneuten draven door. Zelfrijdende auto’s zijn, om redenen die je al beschreef onverstandig om deze toe te laten op het huidige wegennet. Computers zijn niet in staat om ethische keuzes te maken, het trolley dillema is nauwelijks te programmeren om deze te laten kiezen tussen het leuke meisje of de lieve hond. Wellicht is er nog een keuze C, de auto te water rijden of D, toch maar door de lege bushalte denderen.
  Er is zelfs een website gewijd aan het trolley dillema zag ik; http://www.trolleydilemma.com/
  Overigens kan ik mij nog goed herinneren dat techneut Marleen Stikkers hier in Zomergasten ook al iets over heeft gezegd. Ze besloot het onderwerp destijds met iets in de trend van:
  “Niet alles wat gemaakt kan worden, hoeft per se toegepast te worden.”
  En daar ben ik het roerend mee eens. Het was sowieso in een interessante aflevering:
  https://www.vpro.nl/programmas/zomergasten/kijk/afleveringen/2018/marleen-stikker.html

 2. neergescheten? lol Ga eens uit van eerlijke autofabrikanten en dictators. Dan is er nog een heel leger aan cybercriminelen die lekker willen spitten in de software. Kunnen ze beschermgeld vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s