De teloorgang van de kleine u

20180826_154827 (2)‘Houd je goed vast tijdens de rit en vergeet niet uit te checken.’ roept de opgenomen omroepdame in de RR. ‘Wat willen jullie drinken’ vraagt het studentenmeisje op het terras terwijl ze met haar vette dweil ons tafeltje poetst. U met de kleine letter is een verdwenen aanspreektitel. Onze lieve heer heeft de kleine u toegewezen gekregen en de grote U is verdwenen. De gewone mens en de kleine u bestaat niet meer.
Vroeger leerde ik van mijn ouders dat je pas iemand kan tutoyeren als hij daar direct of indirect toestemming voor geeft. En een leven lang maak je plaats voor een ouder persoon of zwangere dame in de tram of bus. En net als ik zover ben om te oogsten ben ik “je en jij”. In de horeca is het helemaal gewoon. Terwijl toch het beschaafd aanspreken het dode biertje of matige eten kan maskeren.
En een zitplaats in een overvolle trein is echt kansloos. Kunnen die grijskoppen niet buiten de spits reizen. Dat zie in de ogen van je medepassagier die weer snel op zijn telefoontje kijkt.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s