Contouren in steen

Om er te komen moeten we een flinke prestatie leveren. Buchenwald ligt boven op een heuvel en kilometers lang stijgt de weg 14%. Waarom hier?
Boven is het stil. Iedereen is ingetogen en zelfs de schoolklassen lopen er bedremmeld rond. Als ik door de ingang loop kijk ik naar achteren en zie de spreuk in het hekwerk van binnenuit te lezen; ‘Jedem das Seine’.
Wat zouden ze er mee bedoelt hebben? Ik kan me niets bedenken.
Er is niet veel meer over van het kamp en dat maakt het meer indrukwekkend. In steenslag zijn de contouren van het complex zichtbaar. Verdwaast slenteren mensen over het terrein. Tentoonstellingen maken de vernietigingsbureaucratie inzichtelijk en slachtoffers krijgen een naam en beeld. Aan de rand waar het kamp over gaat in het bos zingen vogels het hoogste lied. Ze zijn hier bovenbaas, nu en hopelijk voor altijd.
Armando had het over schuldig landschap en schreef in 1981.
Het bos heeft alles gezien
En toegelaten, zonder een woord te zeggen.
En het staat er nog: onbewogen als altijd.
We lopen rond, lezen en piekeren. Hoe kon dit gebeuren?

In discussies heden ten dage is nazi vaak een scheldwoord. We delen het snel uit. Baudet en Wilders noemen we zo. Het is minachting en gebrek aan respect naar de mensen die dit leed hebben doorstaan of er aan ten onder gingen.
In de 73 jaar van het Europa na WO2 kennen we geen oorlog. Is er vrede. In Buchenwald besef ik eens te meer hoe bijzonder dat is. Dit is leed van een andere orde die niet is te bevatten. Maar hij was er wel. Na het bezoek zijn we in een half uur via de ‘bloedstraat’ weer in Weimar. De gevangene hadden in 1938 (toen al) twee jaar nodig deze weg aan te leggen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het totale veld

Tip:
Om iets te begrijpen van de vernietigingsmachine van de nazi’s was ik diep onder indruk van het boek van Hannah Arendt, Eichman in Jeruzalem. De banaliteit van het kwaad.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

One thought on “Contouren in steen”

  1. Ons bezoek hier heeft onuitwisbare indrukken achtergelaten. Ook de grote tegenstellingen met Weimar een paar kilometer. Stad van “Dichter und Denker”, van Goethe, Schiller, stad van Bach en nog veel meer. Dat dit kon gebeuren in een land dat zo veel schoonheid heeft voortgebracht. Laat het toch een les zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s