Bekijken of bekeken worden

20171205_162735Laat ik voorop stellen, we hebben een gezellige buurt. Zeker met de helft van de bewoners aan ons plein praten we geregeld en op gezette tijden heffen we het glas. We hebben een Appgroep, de buitenspeelgroep, om dat allemaal te regelen. Toch is er iets vreemds aan ons pleintje: De voorkamers. In ons bungalowwijkje wonen de mensen, op een enkeling na, niet aan straat. Dus, is er een extra kamer aan de straatkant. Meestal een werkkamer en in sommige gevallen zelfs een kleinkindkamer. Die kamers zijn bijna allemaal niet te bezichtigen van buiten.
In de moderne architectuur wordt veel gewerkt met glas. Meer transparantie en licht is het motto. Maar als er glas is gaan we barricaderen. En ook op ons plein wonen de mensen er maar net of het barricaderen begon. Zou dat zijn door gebrek aan tuinen? Het ontwerp van ons huis belet de grootste hobby van de Nederlander: Lelijke schuttingen bouwen, je stukkie barricaderen. In de slechtste gevallen wordt er folie op de ramen geplakt. Maar in andere gevallen zien we rolluiken verschijnen of hermetisch gesloten gordijnen. Ik kan me bij sommige huizen niet herinneren dat de gordijnen ooit zijn geopend. Het maakt de buurt minder gezellig en attractief. Het is ook een soort omgekeerd voyeurisme. Vroeger liep je langs de huizen om naar binnen te gluren. Tegenwoordig word je misschien wel begluurd als je buiten loopt. Heel concreet is dat als er camera’s verschijnen. Ik zou graag wat meer foto’s toevoegen maar ik wil niet aan de privacy van mensen komen. Via Streetview kan dat wel maar het lukt me niet beelden te downloaden. Toch ons pui in transparante versie en daarnaast gesloten.
Wat is de vervolgstap? Wachten op de eerste bewoner die de boel weer dichtgemetseld zoals ooit de mensen in Amsterdam deden om raambelasting te voorkomen?

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

One thought on “Bekijken of bekeken worden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s