Kleven aan de tafel

index2xeep6eg
Thanksgiving at the Home for the Friendless. Foto The New York Public Library

Dat een restaurant tegenwoordig een oude hal is, met veel versleten meubelen en lampen, zijn we wel gewoon. Liefst ook nog met de originele vette vloer en zorgvuldig afgebikte authentieke muren. Authentiek is in. In een huis gezocht van Max kijken de aspirant kopers alleen maar of er authentiek glas en lood of plafondbalken in zitten. Om de balken bouwen ze wel een nieuw huis. Maar een muur met witte tegels om je het gevoel te geven dat je in een slagerij zit kan ook. Stoelen met een stoffen zitting zijn taboe dus zit je met een zweetreet op een oude houten kantine stoel.
Wat opvalt is dat het tafelkleed definitief heeft afgedaan. Via een papieren tafelkleed en placemat zijn we aangeland op de kale, naakte, ruwe tafel. Vlak voordat je aanschuift zal, als je mazzel hebt, de ober er met zijn duizenddingendoekje nog even overheen fladderen. Terwijl het doekje het ook uit zichzelf zou kunnen. Met zijn duizend beestjes over je tafel lopen. Tijdens het eten blijven je handen aan de tafel kleven. Was het formica dan ging dat nog wel. Maar de tafels zijn vaak van onbehandeld (sloop)hout vol vlekken om de authentieke oud industriële look zo veel mogelijk te bereiken. Het is de verarmoedesering van horeca.
Maar er is een verandering te bespeuren! Laatst at ik in het restaurant van Jamie Oliver in Rotterdam en daar kregen we weer een echt katoenen servet. Weliswaar aten we van een klevende tafel maar het ís een begin.  Ik zie dit toch als de schuchtere start van de terugkeer van gestreken tafellinnen. Misschien moeten we dan ook die muur even stuken en er een mooi kunstwerk neerhangen.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s