De bureauwerkers en vergaderen

Vergaderwoede
Vergaderwoede

Bureauwerkers zijn gek op vergaderen. Ik ga niet vertellen dat het nutteloos is maar een tandje minder zal zeker niet leiden tot een schipbreuk bij Bureauwerk. De aanblik van een vergaderende horde Bureauwerkers is niet altijd motiverend. Vaak liggen ze onderuit en zijn met alles bezig behalve overleggen. Niets is daarom mooier dan tijdens een vergadering boven het gezelschap uit te stijgen en je collega’s te observeren. In de loop der jaren heb ik verschillende profielen ontwikkeld.

De thermostaat. Komt binnen zet de verwarming maximaal naar beneden en alle ramen open. Vraagt zelden aan collega’s of ze dat erg vinden. Loopt tijdens de vergadering langzaam rood aan.
De jonge surfer. Is tijdens de vergadering vooral bezig met zijn smartphone en/of Ipad. Doet meestal spelletjes, whats app en kijkt even naar de tijdlijn van facebook.
De oude surfer. Als de jonge surfer maar doet in plaats van sociale media zijn mail af. De driftkikker. Ergert zich mateloos aan het in zijn ogen lage niveau van de vergadering. Explodeert eens in de zoveel tijd tot schrik van collega’s.
De zwijger. Zit altijd zwijgend aan. Neemt zelden deel aan discussie en spreekt slechts in het uiterste geval. Niemand weet eigenlijk wat hij komt doen.
De sloddervos. Vergeet altijd zijn stukken of heeft slechts de helft uitgeprint. Lult maar wat in de ruimte.
De bluffer. Heeft zelden de stukken gelezen maar bluft zich wat in het rond door het gesprek behendig in de zijn gewenste richting te buigen.
De aftervergaderaar. Zwijgt maar is vooral actief in de wandelgangen daarna. Heeft dan veel commentaar op collega’s en de voorzitter.
De praatzitter. Praat zelf erg graag en heeft een bloedhekel aan discussie en discours tijdens de vergadering. Veel praten dood elke vorm van participatie en dat is doel. Vaak zijn dit managers die de vergadering voorzitten.
De notulist. Maakt continu verslagen en of aantekeningen op de Ipad. Onduidelijk is wat met al die verslagen gebeurd.
De ontloper. Zorgt voor soms drievoudige afspraken in de agenda. Kiest op allerlaatste moment waar hij naar toe gaat. Zijn vaak managers.
De neuroot. Vindt alles ingewikkeld en zinloos. Snapt het vaak ook niet. Wil eigenlijk geen overleg maar moppert het hardst als er geen overleg is.
De kunstenaar. Droomt veel weg en krabbelt allerlei prachtige kunstwerkjes in de marge van de vergaderstukken.
De opruimer. Gooit bij het verlaten van de vergadering de stukken direct in de vuilnisbak. Ruimt de zaal na afloop netjes op. De meest bureauwerkers hanteren het motto daar hebben we een slaaf voor en laten vaak alle troep staan.
De coach. Tilt de vergadering continu naar metaniveau om vervolgens iedereen de les te lezen dat ze niet naar elkaar luisteren. Brengt ook veel ‘het gevoel’ in. Want over het gevoel valt niet te discussiëren.

Aanvullingen op mijn archetypen zijn natuurlijk altijd welkom.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s