De tand des tijds

De tand des tijds
De tand des tijds

Arzberg ademt het grootse verleden nog uit. Delen van het fabriekscomplex staan er nog. Leeg en kaal. Verder een hek om een stuk grond, gras tussen de stenen. Alleen een outlet is nog open. De streek is er wereldberoemd om. Arzberg en Rosenthaler porselein. In de hoofdstraat zijn bijna alle winkels dicht. De motor van de stad staat nagenoeg stil. Toerisme moet het een beetje opvangen. Het prachtige porselein heeft het niet gered. Verloren, maar van wie? De Chinezen? De efficiency? Het plastic?
Of is het gewoon de tijdgeest?

Gesloten
Gesloten

De fabrieken sloten in 2002. In een nabij gelegen plaats wordt nog wat Arzberg porselein gemaakt. We kopen nu ons servies bij Ikea, Hema en de Action. Soms goed design maar vaak matige kwaliteit. En het kost zo weinig dat je je afvraagt waar de makers van kunnen leven. Kwaliteit verloochent zich niet maar wint ook niet altijd.

Vroeger
Vroeger

Europa steunde de industrie in Arzberg niet. Europa steunt alleen banken en boeren. Dus verloren ze de strijd en dicht die fabrieken en winkels in de stad. De vaklieden van toen staan nu hun tuintjes te kuizen of bezoeken de kroeg. We bezochten de outlet en sloegen in. Mooi verfijnde schalen zonder foutjes of oneffenheden. Dun porselein waar het een genot is om uit te drinken.

Jammer, kwaliteit verloor hier.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

One thought on “De tand des tijds”

  1. Ons mooie servies staat te verstoffen in de kast. Vanwege het gouden randje niet geschikt voor de magnetron. Vanwege de prijs uit de vaatwasser geweerd. Een genot om te gebruiken. Alleen met de Kerstdagen en soms met Pasen en een enkele verjaardag vanwege het werk dat het met zich meebrengt. De tijdgeest ja!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s