Een dag later, wat nu?

10924810_878227442209954_6102794069239158588_nWat nu? Iedereen spreekt zijn afschuw uit over de vermoorde Franse journalisten en kunstenaars. Maar, nog even en we gaan weer over tot de orde van de dag. Het wekt woede op waarmee we niets kunnen. Vechten heeft geen zin. Nooit gehad trouwens. Hoogstens in een tijd dat je nog een “simpel” oorlog kon voeren met een begin en een eind.

Na het lezen van het boek Ondergang van Jared Diamond ben ik somber. Ik denk dat onze Europese beschaving het hoogtepunt heeft gehad. We zitten in een diepe crisis van oorlog aan onze grenzen, hedonisme, geld, geweld, populisme, milieu, werkeloosheid en (beginnende) uitbuiting door grote bedrijven. En diepe tegenstellingen tussen religies, volksdelen, jong en oud, ga zo maar door.

Is alles kansloos? Nee! Ik denk dat we weer worden teruggeworpen op kleinere sociale eenheden waarin we wel vrij kunnen praten, lachen, discussiëren zonder gescheld of censuur. En samen een samenleving bouwen. Misschien hadden we dat al eerder moeten doen. Kijken wie onze directe naasten zijn en daar in investeren. Misschien groeit van daar uit weer een andere orde. Een duurzame wereld tussen mensen zelf en met de natuur.

Ik ben er van overtuigd dat veel van onze politici hun uiterste best doen de wal het schip te laten keren. Aan hen ligt het niet alleen. Hun aanpak werkt echter niet meer. Ze zijn de grip op de zaak kwijt. Wij burgers zullen aan de slag moeten, allemaal. Jong en oud, zwart en wit, gelovig en niet gelovig. Er is weer wat op te bouwen.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s