Het is weer tijd voor de kerstmarkt

Troosteloze zooikerstboom
Troosteloze zooikerstboom

Het grootste offer in een mensenleven, naast een bezoek aan Ikea, is de kerstmarkt in het tuincentrum. Ik was er even afgelopen zondag. Ook hier moet je de hele zaak door om een zak aarde te pakken die voor de kassa ligt. De kerstmarkt is een bijzonder verschijnsel. Al vroeg in november worden we aangespoord om te beginnen met het klaarmaken van het huis voor de kerst. En alsof het tuincentrum nog niet genoeg is worden er ook busreizen naar Duitsland en België georganiseerd om ook daar kerstmarkten te bezoeken. Naast een glas glühwein laten we ons ook dan weer overhalen om nog meer goedbedoelde rommel in te slaan. Het kan nog gekker. Er zijn hele horden kerstspullenverzamelaars en kersthuisinrichters die wachten tot de kerst voorbij is. In de uitverkoop kunnen ze dan voor hetzelfde geld dubbel zo veel kopen. Dat is dan al vast binnen voor het jaar daar op.

Gezellige kabouter
Gezellige kabouter

Kerstmis komt er dus aan. Het lukt ons westerlingen niet meer dit te vieren zonder het huis vol te laden met allerlei mogelijk prullaria en kitsch. In het verre Oosten lachen ze zich rot. Scheepsladingen vol zeecontainers worden aangevoerd. Allemaal volgeladen met de meest afgrijselijke rotzooi. Waarschijnlijk geproduceerd in aftandse fabrieken onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden. Daar ga ik het hier niet over hebben. De westerse consument houdt zich niet bezig met de arbeidsomstandigheden in de VOLKSrepubliek. Als het maar goedkoop is.

Aanbod
Aanbod

Wat mij echt ergert is het totale gebrek aan schoonheid. Slecht MADE IN CHINA design, snel in elkaar gerommeld en vaak al uit elkaar vallend voor je het thuis op de kersttafel heb gezet. C sneuvelde ook, een bos takken met gouden bloemetjes en led lampjes voor €2. Ook bij de Hoogertjes wordt het weer gezellig dit jaar.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

2 gedachten over “Het is weer tijd voor de kerstmarkt”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s