Een verloren oorlog

We rommelen weer in een oorlog. Politici staan te dringen om onze vliegtuigen in te zetten. Als ware het speelgoed. Er voltrekt zich daar een flinke ramp, dat is buiten kijf. Toch twijfel ik. Als je de media mag geloven worden we overspoeld met jihadisten en is sprake van het ergste kwaad ooit. Even zijn we vergeten dat in WO2, het conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s en de killing fields in Cambodja miljoenen mensen werden afgemaakt. Maar het is nu anders geworden. Media blazen vandaag de dag elke ramp op tot onmetelijke proporties. Waarschijnlijk om maar zoveel mogelijk lezers en kijkers te krijgen. Wat hoorden we toentertijd over de killing fields? Of de slag tussen de Hutu’s en Tutsi’s?

Ooit maakte de kleine George Bush de onvergetelijk fout in Irak een oorlog te beginnen. In onze naïeve arrogantie en  maakbaarheidsgedachte denken we in dat soort landen even ons democratisch en sociaal stelsel te kunnen implanteren. De inval leidde tot een reeks aan oorlogen en revoluties. Soms omarmden we zelfs revoluties. Als een spelletje mikado begon het hele zaakje te rollen. Het resultaat is dat de kop van Afrika één grote brandhaard is, er geen steen meer overeind staat en burgers zijn verspreid over talloze (permanente?) vluchtelingen kampen. Zoals het ooit verging met de Palestijnen.

Ik vrees dat het te laat is. Dit kwaad is niet in te dammen. In de afgelopen jaren hebben we/ze elkaar daar zoveel aangedaan en vernield dat haat gezaaid is voor millennia. Daar helpt geen luchtaanval tegen.
Twee grootmachten houden zich afzijdig; Rusland en China. Ze lezen ieder de les maar gaan door met hun eigen expansie. Rusland in de buurlanden en China in Afrika en Zuid Amerika. Lees bijvoorbeeld ‘China’s stille expansie’ van Juan Pablo Cardenal & Heriberto Araújo.

Onze strategie klopt niet. Maar we kunnen niet meer anders. We vechten een verloren oorlog.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s