Somberschrift: De teloorgang van een ambtenarenapparaat

Van Rutte wordt wel verweten dat hij geen visie heeft. Dat valt mee. Zijn missie is de afbraak van wat eens één van de beste ambtenarenapparaten van Europa was: de Rijksoverheid. Plek voor plek, ambtenaar voor ambtenaar. En de collegapartijen (D66, CDA, CU, PvdA, PVV) doen daar maar al te graag aan mee.
De Rijksoverheid verandert in snel tempo in een geriatrische instelling met een stel boekhouders aan de top. Meer dan de helft van mijn directe collega’s is 50+ en murw gedraaid door reorganisaties en taakstellingen. In de afgelopen jaren heb ik nauwelijks jongeren meer zien binnenkomen.

Lees ook eens het boek ‘Uitgebeend’ van Marcel van Silfhout. Na het lezen van het boek van van Silfhout besefte ik eigenlijk wat ik de afgelopen jaren wel zag gebeuren maar nauwelijks bevatte op zijn impact. Het complete toezicht op de voedselveiligheid, een aardig burgerbelang, is gedecimeerd tot toezicht op toezicht zonder inhoud.

Topambtenaren zijn onherkenbaar net als hun gebouwen. SG’s vervullen trouw de wens van de politiek en tikken de opgelegde bezuinigingen af. Het zijn geen grote namen meer met een mening of aansprekende visie. De SG functie is van eindbaan naar doorgangsbaan. De enige vrouwelijk SG weet niet hoe snel ze moet vluchten naar een politieke functie in Amsterdam.
Alles is overgoten met hetzelfde nietszeggende logootje. Alsof de burger nog iets begrijpt van wat de Rijksoverheid nu inhoudt.
Al 4 jaar toont de RO zich een onbeschofte werkgever door geen CAO af te spreken met de bonden. Is dat goed voorbeeld?

De politiek doet stoer en neemt de ambtenaren op de korrel. Nu weer de ICT. Dat ze zelf bijgedragen hebben aan een ongekende kennisdrain en onverantwoorde privatisering zal niet aan de orde komen. De externe ICT leveranciers, die jaren op een wanstaltige manier uit de ruif hebben “gevreten” vertellen arrogant dat de ambtenaren het maar niet willen snappen.

Wanneer stopt dit? Als er weer echte economische groei is? Er ambities komen om te bouwen in plaats van te breken? Als we beseffen dat het te laat is?

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s