De Bureauwerker en het formatfetisjisme.

Het is niet meer te stuiten onder de bureauwerkers. Het formatfetisjisme. Wat we ook doen, de bureauwerkers moeten hun hele ‘hebben en houden’ in formats proppen. Wat je in de toekomst wilt doen en of wat je in het verleden deed het maakt niet uit. Alles wordt vastgelegd in k(l)eurige overzichtelijke schema’s.

De formats worden meestal éénmalig gevuld en zelden hoor je er nog iets van. Áls een format meerdere keren wordt gebruikt weten de nijvere bureauwerkers het format iedere keer weer dusdanig te wijzigen dat hergebruik van een ingevuld format wordt afgestraft. Slimme bureauwerkers kopieerden hun wachten op geluk formulieren van het jaar 2013 naar 2014. Dat mag niet, dus blijkt dat er net weer wat meer rubrieken zijn toegevoegd. Bureauwerkpieven zijn gek op formats maar zelden doen ze er iets mee. Door van bureauwerkers een continue stroom ingevulde formats te vragen houden ze de nijvere mieren lekker bezig zodat ze niet lastig worden of al te ondernemend.
De bureauwerkers zijn ook kampioen format bouwen. Soms in Excel en soms in Word. Niets wordt geschuwd. Kleurtjes, lijntjes, automatisch doorzappen in het format. Je kan zien dat ze de Steve Jobs school al lang voorbij zijn. De bureauwerker 2.0 kan zelfs formats bouwen in de sociale media.

Zo begint elk veranderingsproject bij bureauwerk met een zogenaamde nulmeting. In een daartoe speciaal ontwikkeld format wordt dan alles uitgevraagd wat er aan gegevens bestaat. Nuttig of niet, het maakt niet uit. We zijn lekker bezig en hebben het gevoel zelfs nuttig bezig te zijn. Want niets voelt zo goed als een gevuld format.
Het doel is en blijft het vullen van het format. Niet meer en niet minder, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Daartoe zijn wij op Bureauwerk.

Disclaimer: Om reden van vertrouwelijkheid kan ik helaas geen afbeeling van een format toevoegen.
Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s