Zullen we allemaal even dimmen?

Discriminatie
Discriminatie

Zwarte piet heeft de discussie over discriminatie naar Nederland gebracht. De TV en de kranten staan er bol van. Alles wordt onder het vergrootglas gelegd en elke grap wordt wetenschappelijk ontleed door wetenschappers die eindelijk de kans krijgen in het nieuws te komen. In PenW zag ik gisteren een discussie waar het fanatisme en de felheid van af droop. Ik heb het niet uitgezien. Werd misselijk van het onderling geschreeuw.

Nu is het het zwarte volksdeel dat fel haar gram haalt en er zelfs de slavernij bij haalt. Alsof je nog trauma’s kan hebben over iets wat in 1863 is afgeschaft. Je kan ook dingen overdrijven. Hoe ver moeten we terug gaan? De inquisitie of de verdrijving van de Batavieren? Ik zal hier  geen lofzang over discriminatie houden. Discriminatie is niet goed en we moeten het niet doen. Toch is het van tijden her. Het was er, het is er en het zal niet weggaan. Niet goed, maar accepteer het maar. Niet alleen de zwarten zijn gediscrimineerd. Of moet ik zeggen donkeren of niet blanken. Mag zwart nog wel? Discrimineren doen we bij vrouwen, chinezen, heavy metal kids, punkers, katholieken, Joden, Palestijnen, grijskoppen, Turken, moslims, dikke mensen, blinden, gehandicapten, Marokkanen, ambtenaren, hondenbezitters, etc. etc.

Opvallend is het bij Moslims. De Nederlanders discrimineren onder aanvoering van roverhoofdman Geert (nu discrimineer ik de PVV’ers) de Moslims. Maar 1000 km verder op doen de moslims het onderling. Dan heten het  soennieten, sjiieten en salafieten die elkaar in bloederige oorlogen de kast uit vechten.  Daar is Geert dus nog het toppunt van beschaving bij.

Het is een eigenschap van de mens dat we elkaar vaak het licht in de ogen niet gunnen. Zeker in tijden waarin het ons minder goed gaat en we gestaag bezig zijn zorgvuldig opgebouwde welvaart weg te gummen. Laten we  proberen elkaar te accepteren en naast elkaar te leven in de steeds overvollere wereld. Daar hoort ook wel eens een foute grap bij en wat zelfspot. Denk eens aan de Joden met hun Sam en Moos grappen. Ik sluit af met deze:

Saar en Moos wandelen door een weiland.
Plotseling valt Saar in een sloot.
‘Help, help,’ roept Saar.
Zegt Moos: ‘We hadden afgesproken: we halen geen oude koeien uit de sloot.’

Sorry, vrouwen, koeien, Joden, grijskoppen en dikke mensen. Ik bedoelde het niet zo.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s