Bureauwerk zoekt Plato

Plato
Plato

Volgens mij zitten we in een stroomversnelling binnen Bureauwerk. Ik heb nog nooit zo veel reorganisaties en fusies meegemaakt als de laatste jaren. Eerst beleid en uitvoering scheiden en toen weer samenvoegen en nu weer afsplitsen en de uitvoering sharen in grote molochen. Shared service organisatie zoals we dat dan zo mooi noemen. Wat vroeger beleid heette mag niet meer en nu is het regievoeren. Liefst in een 9-vlaksmodel. En net als we het regievoeren onder de knie krijgen gaan we de regie reorganiseren en centraliseren. We noemen dat allemaal weer governance en sourcing. Engelse termen geven een belangrijk tintje aan vaak inhoudsloze bewegingen. En daaroverheen wordt dan nog eens een saus gegoten van bezuinigingen. En natuurlijk de onvermijdelijke ICT systemen die het werken makkelijk moeten maken maar vaak een ramp zijn voor de mensen.

De gemiddelde medewerker ondergaat het lijdzaam. Ik bespeur dat ook bij mijzelf. Vroeger dook ik enthousiast in trajecten als visie, missie en strategie. Thuis buigen de boekenplanken door van de handboeken strategie en organisatieverandering. De laatste jaren blijven ze dicht. Nu bezoek je werktuigelijk een voorlichtings- of inspraaksessie en luistert wat verveeld naar de wervende verhalen van onze managers. En als het echt moet klodder je een “geeltje” vol met wat algemene termen. Men zegt dan toe dat het een belangrijke oogst is en dat ze het meenemen. Meestal hoor en zie je er nooit meer iets van terug.

Ik scheld niet op de managers. Ook zij zijn een willoos werktuig geworden van een orkaan die is opgestoken en maar niet wil gaan liggen. Een randverschijnsel van dit alles is dat het wel lijkt dat de organisatie uit elkaar valt. Het lijkt wel of de mensen elkaar steeds minder spreken. Waar vroeger samenwerking gezocht werd wordt het nu vermeden. Iedereen bewerkt zorgvuldig zijn eigen tuintje en heeft daar een grote schutting omheen gezet. Het lijkt wel een Vinex wijk.

Opvallend dat juist in een tijd dat alle hens aan dek zou moeten zoiets gebeurd. De filosofe Joke Hermsen deed een pleidooi voor Hanna  Arendt scholen in plaats van Ipadscholen! Dus: denken, dromen, leren, verbeelden, verdiepen en docenten die mooie verhalen vertellen. Wat lijkt me dat heerlijk, een Bureauwerk dat weer droomt, verbeeld, discussieert, nadenkt etc. Reflectie in plaats van veranderen om te veranderen.

Meer weten en lezen van Joke? Kijk dan op haar website

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

One thought on “Bureauwerk zoekt Plato”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s