Jan Lager en de kleurdoos

De kleurencirkel
De kleurencirkel

In de organisatiewereld is men gek op kleurtjes. Veranderstrategieën krijgen een kleurtje en ook mensen. We blijven het heerlijk vinden mensen te categoriseren. Vroeger deden wetenschappers het nog fysiek. Monsters haar werden afgenomen en zorgvuldig in archieven opgeborgen. En de schedelomvang werd zorgvuldig gemeten en in soorten ondergebracht. Dom versus slim en zwart versus blank. Dit is gelukkig allemaal achter de rug en zelfs in een kwaad daglicht komen te staan.

Maar personeelsadviseurs en organisatieadviseurs gaan lustig door. Ook Jan Lager moet er weer aan geloven. Er staat weer een nieuwe kleurdoos te wachten. Inkleuren is toch vooral vrouwenwerk! Dit terwijl Jan net tijdens de laatste verhuizing zijn persoonlijke kleurplaat heeft weggegooid. Maar gelukkig was dat een andere kleurplaatmethodiek. De methodiek die nu gebruikt wordt is net weer even anders. Op internet las Jan de motivatie onder de techniek.
“De inspirerende kleurentaal van Inzichten biedt een intuïtief raamwerk om uzelf en anderen beter te leren begrijpen, en op positieve wijze uw eigen ontwikkeling te sturen.”
Zeg daar maar eens nee tegen! Dus omdat de bureauwerkers elkaar goed moeten leren kennen en ook zichzelf moet Jan de vragenlijst weer opnieuw invullen. Jan zucht en denkt aan de toekomst. De komende tijd zal de conversatie tussen de bureauwerkers vaak de volgende inhoud hebben.

‘Wat voor kleur ben jij?’
‘Rood’
‘O, ik ben blauw.’
‘Mis toch een toefje geel’
“K is paars heb ik vernomen.’
‘Ja, altijd al geweten
weet nu waarom hij me zo irriteert’

Het gerucht gaat zelfs dat tijdens de kleurenconferentie, die een volle dag in beslag gaat nemen, een ieder in de kleurencirkel of inzichtenwiel moet staan en dat na afloop iedereen elkaar beter kent als ooit te voren. Dat heeft jaren samenwerken en samenleven toch maar mooi niet bewerkstelligd. Maar ook weet een ieder elkaars drijfveren en valkuilen. En heel misschien versterkt het Jans leiderschap. Jan laat zich niet kennen. Staart nog één keer naar buiten, zucht en begint moedig aan zijn lijstje:
Als leider ben ik vooral gericht op ….
Eigenschappen waarom ik word gewaardeerd zijn …
..

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s