Amarantis en de falende ambtenaren

Er is weer eens ophef over een organisatie in het publiek domein. Iedereen buitelt over de directeur en de toezichthouders heen. Terecht! Ze hebben er een schaamteloze bende van gemaakt. Aanpakken dus en als het kan vervolgen.

volkskrant001De politiek heeft een heilig geloof in het zelfreinigend vermogen van een sector en het toezicht daarop. Dat danken we aan de neoliberale golf die vanaf 1980 in de publieke sector behoorlijk wat kapot heeft gemaakt. Lees in dit verband bijvoorbeeld eens ‘Waarom de politiek teleurstelt’ van J.C.Schalekamp. Terwijl je langzamerhand toch wel eens moet weten dat bijvoorbeeld de grote accountantsbureaus, het bedrijfsleven, het graaien en constructies verzinnen zelf heeft uitgevonden. Rustig zetten ze een stempel op een jaarrekening die gebaseerd is op drijfzand en trucs die ze zelf aan de klant leren maar meestal verkopen.

De overheid, politiek en de ambtenaren, blijft zelf redelijk buiten schot. Maar waar was bijvoorbeeld de onderwijsinspectie bij Amarantis e.a.? En waar waren de ambtenaren van OCW? Het kan niet anders of ze moeten het gezien hebben. Als goede beleidsambtenaar ken je als geen ander het metier waar je verantwoordelijkheid voor draagt. Ze wisten dus zeer waarschijnlijk dat het fout ging en grepen niet in. Ik zit te ver van het dossier af maar kan me wel voorstellen wat er is gebeurd. Steeds meer is het in (ambtelijke) organisaties ongebruikelijk geworden een kritisch geluid te laten horen. De hiërarchie is sterk en naarmate je hoger bij de top komt is het steeds meer usance om mee te praten met die top.  En als de minister ook nog eens een ander geluid niet wil horen, tsja. Risico mijden is belangrijk geworden. We praten wat af over het nieuwe werken maar het wordt tijd dat we weer een kritisch en scherp ambtenaren apparaat krijgen. Ambtenaren die bereid zijn te melden dat iets niet klopt. Maatregelen treffen die je bij hun verantwoordelijkheid mag verwachten. Hun leidinggevende durven tegen te spreken. Gewoon via de lijn en niet via klokkenluider constructies. Het wordt tijd dat we de ambtenaar eens aanspreken op zijn laffe gedrag.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s