Pak ze, pak ze, ze zijn er genoeg

HTM controleurs

Zwartrijden is onder ons een bekend fenomeen. Ik heb er een sport van gemaakt, om te kijken wie er in de HTM Randstadrail  zwart rijden. Ik zal geen hier geen uitspraak doen over vrouw of man, jong of oud en blank of kleurtje. Maar….. zomaar een paar types.

De relaxte
Op sommige momenten van de dag zijn de zwartrijders heel relaxed. Dat zijn de momenten dat ze absoluut geen controle hoeven te verwachten. Ik ga al jaren op een neer en nog nooit heb ik controle in de ochtend (zo voor 9 uur gehad) gehad. Controleurs houden waarschijnlijk de werktijden van beleidsambtenaren aan. Dat betekent dat meer dan de helft van de scholieren (die gemiddeld 3 haltes doen) tot 9 uur nooit betaald. Dat zie je makkelijk want ze checken gewoon niet in. Zichtabonnementen zijn er immers nog nauwelijks.

De alerte

De rest van de dag staat de echte zwartrijder bij een ingang liefst voorin in de tram. Hij kijkt altijd met de bestuurder mee. Kijkt dan of op het perron een controleur staat. Staat die er, floep, direct eruit als de tram stopt.

De uitdager

Staat er een man met een V dan blijft hij zitten of staan. Deze mannen zijn van de beveiliging en mogen wel controleren maar alleen sommeren dat je de tram moet verlaten. Traag reageren is het parool want dan heb je toch weer een halte meegepakt. De zwartkenners die dit weten nemen niet eens hun koptelefoon af als ze worden gesommeerd. Kauwend, met de broek op het kruis slenteren ze langzaam naar de uitgang, stappen uit en wachten op de volgende tram.

De mierenneuker

Je hebt ook de vroeg uitcheckers. Die checken uit als de tram de halte verlaat voor de halte waar je wilt uitstappen. Scheelt weer een paar duppies. De laat uitcheckers checken pas in als ze controle zien opdagen. Natuurlijk moet je dan wel bij een incheckapparaat staan of zitten. Zo heb ik eens iemand vanuit Zoetermeer pas diep in Den Haag zien inchecken toen er controle kwam.
In het stuk tussen Den Haag en Zoetermeer dat erg lang is kan je bij de ene halte direct uitchecken en bij de volgende dan weer opnieuw inchecken. Je spaart dan ongeveer 2,5 km uit.

En zo frauderen we door. Mijn hoogtepunt was vroeger de stille brigade. Ze zijn in burger gekleed en pakken allemaal een uitgang. Altijd hebben ze een vol net. Het mooist zijn dan (of is het triest?) de scheldpartijen die de mannen dan stoïcijns ondergaan. Het ligt natuurlijk aan de hele wereld als je niet hebt betaald. Kutmaatschappij (de speller geeft bij dit woord trouwens de suggestie busmaatschappij)! Beste smoes die ik ook hoorde was van een moeder met twee kinderen. “Ik ben een vluchteling, weet niet hoe het moet”. Vaderlijk knikkend mocht ze blijven zitten zonder kaartjes. Nederland past immers goed op de vluchtelingen. Deze kreeg een generaal pardon.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

2 gedachten over “Pak ze, pak ze, ze zijn er genoeg”

  1. Hallo Gerard. Ik dacht eerst even dat het over de relschoppers in Haren zou gaan. Leuk stuk. En ja, je hebt gelijk, het ligt natuurlijk altijd aan die k.t maatschappij.

  2. De OV kaart is ons destijds mede door de strot geduwd, met het argument dat het veiliger in het OV zou worden. Ze zouden namelijk overal poortjes plaatsen, zodat je overal moest inchecken. In de Rotterdamse Metro is dat ondergronds aardig gelukt, maar vreemd genoeg hebben niet alle bovengrondse haltes een poort systeem, om maar te zwijgen over de HTM. Ik ben er maar op zijn Berlijns tegenaan gaan kijken. Daar regeert de SPD en die vinden het geen probleem dat bepaalde groepen gratis reizen. Controles heb je daar ook niet of nauwelijks en daardoor ook geen agressie. Misschien moeten we die houding dan ook maar aannemen. De werkenden en toeristen betalen trouw hun ritjes, scholieren en uitkeringstrekkers reizen gratis. Overigens hebben de meeste 18+ scholieren meestal wel een gratis OV chipkaart, net zoals alle 65+ ers in Rotterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s