Een slechte en goede veenbrand

Crisis, what crisis?

‘Double dip’, ‘triple dip’, de crisis is als een veenbrand. Af en toe een opleving maar spoedig daarna zakken we weer weg. Nog altijd denken we dat we op dezelfde manier er uit kunnen kruipen als we erin gedoken zijn. De VVD spreekt notabene over wederopbouw. Lees voor de aardigheid ‘The shock doctrine’ van Naomi Klein of ‘Kapitalisme zonder remmen’ van Maarten van Rossem en je weet beter. Het gereedschap en de ideologie van de VVD is juist een van de veroorzakers van de huidige puinhoop. Zelfs met een lachende MP kom je niet door die crisis.

Binnen een gecreëerde werkelijkheid meten we onze groei of krimp. Als we bijvoorbeeld veel olie opstoken en daardoor veel CO2 produceren groeit vreemd genoeg de economie. En als we twee kwartalen krimpen is er paniek over de recessie. Waarom het er precies twee moeten zijn weet niemand.

Het spijt me maar zo lukt het dus niet. Het systeem is doodziek. Achter deze crisissen zitten vele anderen. De oliecrisis, de voedselcrisis en de klimaatcrisis om er maar een paar te noemen. Crisis is trouwens ook weer betrekkelijk. Als je een vol restaurant inloopt hoor je iedereen zeggen. “Zie, ik dacht dat er crisis was”. Ook kunnen we in NL  genieten van een fabelachtig goede gezondheidszorg. We leven nog steeds op een hoog niveau tenminste als je werk hebt.
Misschien moeten we maar eens naar een andere wereld. Een wereld die:
– in evenwicht is in plaats van groei,
– zelfvoorzienend is in gezond voedsel (stadstuinbouw en biologische landbouw),
– zelfvoorzienend in energie,
– waar we zelf verantwoordelijkheid dragen voor onze bedrijven bv door corporaties,
– waar we duurzaam bankieren in plaats van de geldroulettes te hanteren.

Er is onder de huidige crisis gelukkig een tweede veenbrand begonnen. Veel van bovengenoemde zaken zijn er al of het groeit aan. Maar eerst moeten we de ‘crisisreparatiebubble’ nog verder oppompen en dan luid laten knallen. Een spel van miljarden waar niemand de gevolgen meer van kan inschatten. Volgens mij kunnen we dán pas echt opnieuw beginnen.

Advertenties

Auteur: Gerard

Art, music, news, I am crazy about it. Ironie, i love it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s